top of page
Keresés
  • Admin

A lebomló műanyagok

A lebomló műanyagok a hulladékkezelési problémák tökéletes orvosságaként élnek a köztudatban, és a mindennapi életben is szerencsére egyre többször találkozhatunk velük. De pontosan mik ezek az anyagok? És valóban teljes mértékben környezetkímélő megoldás ezeket választani?A természetben lebomlani tudó anyagok nagy része természetes eredetű, ez ebben az esetben sincs másként. A növényi alapú műanyagok mellett azonban a petrolkémiai eredetűek között is akad (a rengeteg jól ismert, nem lebomló mellett) lebomló opció. E tulajdonság oka a szerkezetben keresendő, például a PGA () és több hasonló műanyag esetén egy instabil észterkötésben Ezek azonban sok esetben csak bizonyos, a természetben nem előforduló körülmények között indulnak bomlásnak, például extrém hőmérséklet vagy specifikus baktériumok jelenléte. Az említett PGA például az emberi testben, az enzimeknek köszönhetően képes az egészségre nem káros termékekké bomlani, így használata inkább a gyógyászatban, mint az áruk csomagolásában elterjedt. Ezek a műanyagok azonban sajnos nem minden esetben jutnak a lebomlásukhoz szükséges körülményekhez, így a hatalmas zöld felirat a bevásárlószatyrokon nem teljesen hiteles, nem is beszélve a gyártásukhoz szükséges, a nem lebomló műanyagokéhoz hasonló energiáról.


Ezzel szemben a bioműanyagok gyártása kevesebb kémiai folyamatból áll, így kevesebb energiát igényel, azonban ebbe a csoportba a természetes eredetű, de mégsem lebomló műanyagok is beletartoznak. Ezért a csomagolásokon szereplő címke megtévesztő lehet, nem mindig dönthető el első ránézésre, hogy az adott műanyag lebomló vagy nem. Mindenesetre nagyjából általánosan megállapítható, hogy a növényi alapú lebomló műanyagok többnyire nem rendelkeznek az ipari mennyiségű csomagoláshoz szükséges tulajdonsággal, termelési mennyiséggel és hatékonysággal. A műanyagok tulajdonságai fejleszthetők a polimerhossz és az oldalláncok módosításával, így a jövőben fejlődés várható, de éppen az energiafelhasználás miatt ez sem mondható tökéletes megoldásnak.


Nem meglepő a levonható következmény - a lebomló műanyagok kevésbé rosszak, mint le nem bomló társaik, de a legjobb döntés mindenképpen a csomagolás mellőzése, mérséklése, részben csomagolásmentes áruk beszerzésével, részben pedig a fogyasztás mérséklésével.0 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page